Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Ajdovcem privoščimo moderen dom starejših občanov

18/10/2024
Dom starejših občanov Kresnice.

Vodstvo Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica je izjemno veselo, ker se je z novim domom starejših občanov v Ajdovščini zdravstveno varstvo v goriški regiji še izboljšalo.

''Novi dom starejših občanov v Ajdovščini ponuja boljše bivalne pogoje za starejše in boljše pogoje dela za zaposlene. Uvedli so ultimativne standarde: za optimalno oskrbo stanovalcev je omogočeno premikanje postelj in uporaba dvigal. Z direktorjem šempetrske bolnišnice Dimitrijem Klančičem in pomočnikom direktorja za področje zdravstvene nege Aljošo Juretičem smo si ogledali nove prostore, kjer že biva 149 stanovalcev.

Prostori so svetli in prostorni. Sobe so eno in dvoposteljne z balkonom. Je kot v luksuznem hotelu. Imajo tudi oddelek za osebe z demenco. Razmišljajo o dnevnem centru.''

14158426516763168_dom-aj-110.jpg
V.d. direktorja Doma starejših občanov Ajdovščina ob odprtju novega doma čestita nekdanji dirketorici Tanji Stibilj Slemič. Desno na sliki župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin in direktor šempetrske bolnišnice Dimitrij Klančič.

Naša socialna služba pomaga pri transferju v dom starejših občanov in pri storitvah pomoči na domu

''Veliko pacientov se po končanem zdravljenju v naši bolnišnici žal ne more vrniti v domače okolje, saj potrebujejo pomoč pri večini dnevnih aktivnostih. Takrat je potrebno zagotoviti direktno premestitev iz bolnišnice v institucionalno varstvo, zato je sodelovanje z domovi za starejše občane kot je ajdovski zelo pomembno.

V Ajdovščini ima sedež tudi center za pomoč na domu, ki z izvajanjem storitev omogoča pomoč ljudem, ki živijo v domačem okolju (pri temeljnih dnevnih opravilih, gospodinjska pomoč ter pomoč pri ohranjanju socialnih stikov). Pacientom in njihovim svojcem svetujem ter pomagam pri oddajanju vlog v različne domove za starejše občane ter pri uveljavljanju storitev pomoči na domu, da se zagotovi  t.i. varen odpust iz bolnišnice. Težko je, ko je na ustrezno mesto v domovih za starejše občane potrebno čakati.

Čakalne vrste so dolge, temu botruje tudi kadrovska stiska v domovih za starejše občane. Skupaj s svojci si prizadevamo za čimprejšnjo rešitev problema in jo iščemo v številnih domovih za starejše občane, včasih tudi oddaljenih. Z domom starejših občanov v Ajdovščini je šempetrska bolnišnica zmeraj zelo dobro sodelovala in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje'' je povedala socialna delavka šempetrske bolnišnice Alenka Furlan.